Hölmöläisten hommia

Etusivu,Kirjoituksia

Kaupunkiympäristölautakunta on päättänyt kieltää Lönnrotinkadulla nastarenkailla ajamisen. Tavoitteena on katumelun ja -pölyn vähentäminen. Kyseessä on kolmivuotinen kokeilu. Samaan aikaan kaupunki on motittamassa koko eteläisen Helsingin aloittamalla yhtä aikaa sekä Mannerheimintien että Ruoholahden kannaksen katutyöt.

Lönnrotinkadun nastarengaskielto tuntuu puuhastelulta verrattuna siihen, että viime talvena Hernesaareen vietiin 26.000 lumikuormaa. Lumiralli on jatkumassa ensi talvena kaupungin hakiessa jatkolupaa Hernesaaren lumenkaadolle. Mielestäni olisi paljon kiireisempää puuttua lumikuormureiden aiheuttamaan meluun ja pölyyn, ei kaupunkilaisten talvirenkaisiin.

Nastarengaskiellolla halutaan ohjata ihmisiä kitkarenkaiden käyttöön. Täysin ymmärrettävää. Kitkarenkaiden on todettu vähentävän pölyä kaupunkioloissa ajettaessa. Olisi kuitenkin ollut kohtuullista antaa asukkaille aikaa siirtyä kitkarenkaiden käyttäjiksi normaalin renkaidenvaihto aikataulunsa mukaan. Jos olet viime talvena ostanut uudet nastarenkaat, joutuisit nyt ostamaan uudet kitkarenkaat. Tuskinpa. Hyväkuntoisten renkaiden poisheittäminen ei ole ekologista eikä taloudellisesti järkevää.

Etelä-Helsingissä liikkumista vaikeutetaan tai ainakin yritetään vaikeuttaa jatkuvasti. Yleensä ongelmat ovat läpiajoliikenteen aiheuttamia. Ratkaisuja haettaessa unohdetaan täysin meidät asukkaat.

Kaupungin tuntuu olevan mahdotonta ymmärtää kantakaupunkilaisten ovat aivan tavallisia ihmisiä. Tavallisilla ihmisillä on tarve kulkea kaupassa ja mökeillä sekä kuljettaa lapsia hoitoon ja harrastuksiin. Julkisella liikenteellä ei yksinkertaisesti pysty hoitamaan kaikkia asioita.

Itse käytän autoa pääasiallisesti työmatkoihin Helsingin ulkopuolelle. Rengasvalmistajat suosittelevat nastarenkaita, kun talvikeleillä ajaminen tapahtuu ympäri suomen erilaisissa olosuhteissa. Kitkarenkailla olen ajanut, enkä näe mitään estetä miksi en voisi niillä Helsingissä autoilla. Helsingissä en kuitenkaan juuri autoa käytä. Minun pitäisi kuitenkin vaihtaa uudet renkaat autooni päästääkseni järkevästi kotiin. Mielelläni luopuisin koko autosta, valitettavasti se ei kuitenkaan ole mahdollista ammatissani.

Poliisi valvoo kiellon noudattamista. Itse toivoisin poliisille aikaa tärkeämpien tehtävien hoitamiseen. Voin kohta saada sakot ainoastaan siitä, että haluan kulkea sujuvasti järkeviä ja sujuvia reittejä pitkin. Toki löydän muitakin reittejä kotiini kiertääkseni kieltoa. Ketä tämä sitten palvelee, on sitten aivan toinen asia.

Kaupungin tavoitteet ovat hyviä ja kannatettavia. Yhden kadun nastarengaskielto siirtää kuitenkin autoliikenteen ainoastaan lähikaduille. Hölmöläisten hommaa.

Taru Reinikainen

Punavuoriseuran varapuheenjohtaja

Kolumni julkaistu alun perin 22.9.2022 Kamppi-Eira lehdessä.